Välkända hasardspel

Hasardspel har funnits i alla tider och har både älskats, ifrågasatts och lett till storvinster. Hur kommer det sig att dessa spel är så populära och vilka är det mest välkända spelen?

Vad är ett hasardspel?

Gemensamt för alla hasardspel är att slumpen spelar en betydande roll. Ordet hasard kommer från franskan och betyder just slump eller tillfällighet. Pengar eller andra saker av värde används som insats och det huvudsakliga syftet är att öka sina tillgångar. Spelet kan gå till på olika sätt, till exempel kan ett hasardspel vara i form av ett lotteri, ett hjul som snurrar eller ett tärningsspel.

Vart kan man spela hasardspel?

I de stora casinon som finns i till exempel Las Vegas och Monaco spelas många av de kända hasardspelen, men också på båtar och även på internet. Kända svenska företag som sysslar med hasardspel är Bingolotto och Svenska Spel. Nuförtiden är det lättare än någonsin att ha tillgång till sitt favoritspel: allt du behöver är att vara uppkopplad till internet och en dator mobil eller surfplatta. Exempel på företag som erbjuder hasardspel på internet är Betsson och Ladbrokes.

Vilka spel är vanligast förekommande?

Ett spel som de flest känner till, är roulette. Roulette går ut på att en croupier snurrar ett rouletthjul vilket i sin tur leder till att en liten kula sätts i rörelse. Spelarna hoppas därefter att kulan ska landa i något av de fack han eller hon har satsat på. I rouletthjulet finns det en grön nolla samt röda och svarta siffror mellan 0 och 36. Här har man chansen att vinna en stor summa pengar om kulan hamnar i rätt fack.

Andra spel som är mycket populära och utbrett spelade, är spelautomater som även kallas slots. Spelautomater är helt enkelt olika hjul som man snurrar på och sedan hoppas man att symbolerna i spelet ska hamna i en vinstrad där man har satsat pengar. Det finns ett oändligt antal spelautomater med olika teman och med olika designer. Till exempel finns det design med tema Robin Hood, Aladdin och orientaliskt. På internet brukar många spelautomater också innehålla bonusbanor, där du som spelare kan få chansen att vinna pengar i bonusbanor eller extrahjul där oddsen är högre än i den vanliga automaten. Spelautomater kallas ibland för enarmade banditer, vilket kommer sig av att gamla automater ofta hade en armliknande spak spelarna drog ner för att sätta igång hjulet.

Många har också någon gång spelat med odds och alltså satsat pengar på att en viss typ av händelse ska inträffa. Det kan till exempel vara att ett visst fotbollslag ska vinna, en artist i Melodifestivalen eller kanske till och med att ett visst parti ska få flest röster i valet. Detta kan göras hemma i TV-soffan med kompisarna, men också på hemsidor som till exempel Unibet.

Tärning är ett annat spel som kan spelas i diverse olika arenor. Ett vanligt tärningsspel är att man kastar två tärningar och att spelarna i förväg försökt förutspå hur de ska visa. Även publiken kan vara med och satsa på spelet och utfallen.