Poker

Poker är ett populärt och traditionellt onlinespel som aldrig tappar sin glans. Det måste bero på den känsla som du bara får när du spelar poker. Spänningen i att vinna eller försvinna, och att du och dina motspelare har samlats och att allt avgörs här och nu. De tunga andetagen och att det är riktiga pengar det handlar om.

Spela online eller i en live-turnering

En stor fördel med poker är att du kan spela när som helst och vart du vill. Det går att spela poker som ett onlinespel eller så kan du delta i en live-turnering. Det är helt upp till dig och det beror på vad för tävling och känsla du är ute efter. När det gäller onlinespel är det mer lättillgängligt eftersom du lätt kan spela via en dator med internetuppkoppling. Du kan sluta spela när du vill och du slipper växla pengar.

Däremot är det få saker som klår den känsla som uppstår under en live turnering, där du antingen spelar med människor som du känner eller med totala främlingar. Runt om i världen anordnas det turneringar där alla stora pokerspelare spelar, och det sker även på alla möjliga platser där människor känner för att spela lite poker.

Hur går det till?

I en live-turnering träffas folk och utmanar varandra. Fysiska spelmarker, spelkort och dealer-knappar används, vilket ger känslan av att allt händer på riktigt. En dator går att stänga av, det gör inte en turnering.

Poker är mycket lätt att lära sig. Det finns en uppsjö med pokersajter som guidar dig till att bli mästare och som guidar dig som är nybörjare. Dessutom finns det en hel del böcker om poker, om du föredrar det. Reglerna är mycket enkla och du kommer fort att lära dig hur du räknar, att spela strategiskt och vad som kan vara bra att tänka på när du spelar. När du har läst på lite är det bästa att bara börja spela, för då kommer du lära dig allt eftersom. Det bästa sättet att lära sig, är att lära sig av sina misstag.

För att delta i en turnering måste du betala en avgift som dels går till spelbolaget som ordnar tävlingen och dels till spelets pott. Det kan kännas begränsat, men det finns ingen bättre känsla än att spela om riktiga pengar. Det gäller att lyckas överlista dina motspelare, antingen genom att bluffa till dig en vinst eller att få en bättre hand. Spelet är slut när en deltagare har vunnit alla andra deltagares marker.

Olika turneringar

Det finns flera olika typer av turneringar, och den allra vanligaste är Freeze Out-turneringar. I den turneringen får du inte spela med fler marker än de du börjar med från början. Du kan med andra ord inte köpa fler under spelandet gång. En annan turnering är Sit and go-turneringar som innebär att du alltid sitter vid samma bord och att många kan spela mot varandra. Insatserna kan variera och är allt från 10 kronor till 5000 kronor. Ytterligare en turnering är så kallade satellitturneringar som är en turnering som är lämplig för spelare som vill etablera sig till större turneringar. Turneringen görs stegvis och kan vara en lättare väg in i spelandet ifall du inte har råd med att betala avgiften till en större turnering med en gång. Det finns poker-turneringar som heter Garanterade turneringar. Ifall du blir vald till den turneringen kan du vara glad, för då är du garanterad en vinstsumma. Det har ingen betydelse hur många det är som deltar, utan alla får en viss vinstsumma. Det går att se hur stor vinstsumman är i förväg, även innan spelare anmäler sig.

Kända live-turneringar runt om i världen

Det finns många kända live-turneringar runt om i världen, några exempel är World Poker Tour, Asia Pacific Tour och Latin American Poker. Alla anordnar turneringar och det finns flera sidor som informerar om dessa turneringar. Ett exempel på en sådan internetsida är Spela Poker som ger en bra och allmän bild över regler och hur turneringarna går till.