Betting

Betting som är en form av vadslagning går ut på att man satsar pengar på hur en händelses utfall kommer att bli. Bettar betyder alltså att satsa pengar på ett resultat. Man kan spela på vilken häst som vinner travet, slutresultat i fotbollsmatcher eller vilken låt som vinner Eurovision Song Contest. Att betta är en av de största hobbys vi har i Sverige. Man kan betta på det mesta inom aktuella evenemang. Trav och fotboll är det vi svenskar bettar mest på.

Fotbollsbett

Inom fotbollen kan man satsa på resultat inom olika ligor. Allsvenskan, Engelska Premier League, spanska La liga och UEFA Champions League där flera europeiska länder deltar är bara några av de ligor man kan betta på. Då är det inte bara matchresultat man kan satsa pengar på utan det kan vara allt ifrån utvisningar, hörnor, inkast och alla andra moment som finns i fotboll.

Spela på TravI Sverige finns det 26 permanenta travbanor där det året runt hålls travtävlingar med enda undantagen jul och nyår. Vill man spela på hästar så tjänar man på att läsa på innan man sätter sina bett. Det finns statistik om hästarna att läsa i V75 guiden, Trav och Galoppronden och dessutom brukar kvällstidningarna ha bra bilagor med nyttig information. Man brukar bland annat titta efter hästarnas senaste resultat och vart de härstammar ifrån.Förr var ATG dem som erbjöd spel på hästar men idag finns det flera spelsidor på nätet dit man också kan vända sig. Oftast kan sidorna på nätet som till exempel Unibet och Expekt konkurrera med ATG genom att erbjuda högre odds. ATG delar ut en stor del av sin vinst till Sveriges hästsport varje år, ungefär 1,75 miljarder, och detta gör självklart att summan de kan dela ut till sina spelare blir mindre. Spelsajterna utnyttjar detta genom högre odds och de erbjuder ofta en välkomstbonus till sina nya medlemmar vilket gör att spelarna dessutom kan spela på lopp helt gratis.

Odds

När man betta använder man sig av odds. Odds är siffror som visar hur troligt det är att händelsen ska inträffa och hur mycket pengar man vinner om händelsen träder in. Är det ett högt odds är sannolikheten att resultaten inträffar mindre. Ett högt odds ger också högre summa på grund av den minskade sannolikheten. Med ett mindre odds ökar sannolikheten att resultatet slår in men det blir också mindre vinst om det slår in.

Det finns fasta odds och det finns flytande odds. Fasta odds är siffror spelbolagen satt i förväg medan flytande odds kan förändras enda fram till matchstart beroende på hur många det är som bettar på samma resultat.

Speltips

Det krävs ingen förkunskap för att kunna betta. Det finns många spelsidor som erbjuder tips på spel där de skriver ut vad de tror är en bra satsning. Det finns sidor där experter ger råd och uttrycker sina åsikter om kommande spel. Det finns sidor där vanliga spelare med stort intresse ger tips. Det finns mängder av bloggar där man kan få reda på skadade spelare och annan värdefull information som kan påverka spelresultat. Det är förstås viktigt att komma ihåg att experttips och andra råd inte nödvändigtvis är de rätta tipsen att följa. Man kan aldrig veta i förväg med säkerhet hur ett resultat blir, men att vara bra påläst kan däremot ge bättre förutsättningar för ett lyckat bett och resultat.

Säkerhet

Eftersom det idag finns ett så pass stort utbud av spelsajter ska man vara försiktig med säkerheten. Ett tips är att alltid kolla vart spelsajten har fått sin licens. Spellicenskraven särskiljer sig mycket beroende på vilket land man fått den. De länder man bör undvika när man spelar online är Grenda, Aruba och Madagaskar. Kontaktar man en sajt för att be om information om deras spellicens och de inte vill berätta vart de fått licensen ifrån är det ett stort varningstecken, då ska man definitivt undvika att spela där. Många spelsajter har licens från Malta och det är en seriös licens och dessutom ger licens från Malta skattefria vinster för spelarna. Ett annat tips är att använda ett enskilt betalkort till spelande som sedan bytas ut ett par gånger om året för att undvika bedrägeri.